På den här sidan samlas alla som har ett intresse för teater. Därför kan det vara intressant att få veta mer om teaterns bakgrund. I det här inlägget kommer du att få en kort genomgång på teaterns långa historia.

Tidig historia

Människor har sedan långt tillbaka samlats för att underhållas av historieberättande och skådespel. De första varianterna av teater var skildringar av religiösa berättelser. Ungefär kring år 2500 före Kristus sattes det upp pjäser som skildrade historien om den egyptiska gudinnan Isis och Osiris.

Lite senare kring antikens Grekland brukade man arrangera festligheter för att ära den grekiska guden Dionysos. En del av underhållningen och hyllningen var körer. Det här var något som sedan utvecklades vidare då försångaren började tala istället för att framföra sång. Det var alltså så teatern som vi känner den idag föddes. I antikens Grekland blev teater en viktig del av kulturen och har sedan dess varit ett sätt för oss att få underhållning. Men något som kan vara bra att ha i åtanke är att länge var teater exklusivt för män. Både som åskådare men också som skådespelare.

I romarriket blev teatern ett sätt att utrycka sig politiskt och man började sätta upp dramatiska pjäser. Fram tills dess var teatern främst underhållande och lockade till skratt. Men nu kunde teatern också locka till politiska och filosofiska diskussioner.

Shakespeare

Men det som många av oss kopplar till teater idag är Shakespeare. Men innan Shakespeares pjäser kunde bli stora så behövde teaterscenen bli lite större. På 1500-talet började man runt om i Europa sätta ihop olika teatergrupper. Dessa teatergrupper kunde resa runt och visade upp sina pjäser för alla som ville se. Detta var ett bra sätt för att få fler att ta del av kulturen och underhållning.

Det var på 1600-talet som teatern slog igenom i Storbritannien. Den sortens teater kallas för Elisabetansk teater eftersom det var den dåvarande drottningen. Det var nu Shakespeare levde och verkade och det var nu ett flertal av världens mest kända pjäser skrevs och började framföras för publik. Till exempel Romeo och Julia, Hamlet och en midsommarnattsdröm.

Teatern idag

Även fast teatern är en flera tusenårig tradition så har teatern fortfarande ett starkt fäste i Sverige och runt om i världen. På nästan varenda större ort finns det en teater där det framförs lokala uppsättningar av kända och okända pjäser. Teatern har blivit en del av det som kallas för finkulturen och många tycker att gå på teatern är näst intill högtidligt. Teater är något som helst ska upplevas på plats. Men numera finns det även ett flertal inspelningar av teateruppsättningar att se på om du inte vill lämna hemmet men ändå vill se en bra teater.