Eftersom teater är en populär underhållningsform och en stor del av vår kultur så finns det idag ett flertal olika sorters teatrar. I den här delen kommer du att få veta mer om några av dem.

Inomhusteater

En av de vanligaste formerna av teater är den som sker inomhus i en lokal. Denna lokal kan kallas för en teater. Men det är också vanligt att man spelar olika uppsättningar i andra typer av lokaler, till exempel i en aula eller gympasal. Några exempel på kända inomhusteatrar är Dramaten i Stockholm, operahuset i Sydney och Royal Albert hall i London.

Utomhusteater

När det började att komma teateruppsättningar så skedde de flesta utomhus. Även fast de flesta teatrar idag är inomhus så är faktiskt utomhusteatern den äldsta varianten av teater. Det är särskilt populärt med utomhusteatrar i Sverige eftersom vi gärna vill vistas utomhus under sommarmånaderna. Många gånger anpassas pjäserna efter den miljö de utförs i. Ett populärt sommarnöje är vallarnas utomhusteater som ligger i Falkenberg. Där har man spelat farser sedan år 1996 och de uppfördes för komikerna Stefan och Krister som står bakom många av våra mest älskade farser. En annan typ av utomhusteater är Arnljot som sker i i Arnljotlängderna som ligger beläget på Frösön. Denna teater sker direkt ute i naturen och det jämtländska landskapet står därför också för scenografin.

Revy

Det finns många olika genrer inom teatern. En teaterpjäs kan vara dramatisk eller komisk. Men det kan också vara en revy. Revy är en av de mest uppskattade teaterformerna i Sverige och därför kändes det passande att vi i den här delen går kort igenom vad en revy innebär för något.

I Sverige har vi spelat revyer sedan 1800-talet. En anledning till varför revyn har blivit så pass populär som den är idag är för att det är en typ av underhållning som blandar flera saker. En typisk revy innehåller både sång, dans, sketcher och monologer. Oftast har revyn komisk och satirisk ton. På flera orter runt om i Sverige brukar man årligen sätta upp en revy där man skämtar om staden, dess invånare och hur det senaste året har varit. Men en revy behöver inte följa en specifik handling utan innehållet kan vara olika från scen till scen.