En teater spelas i en lokal som är särskilt anpassad efter att ta ett visst publikantal och har en scen där skådespelarna agerar ut berättelsen. Det finns ett flertal teatrar runt om i världen som är värda ett besök. I den här delen kommer du att få veta mer om några av världens mest kända teatrar.

Dramaten

Vi börjar givetvis med att berätta om Dramaten. Dramaten är Sveriges nationalscen för drama. Därav har teatern fått sitt namn. Dramaten grundades år 1788 av den dåvarande kungen Gustav III och sedan dess har Dramaten varit en aktiv teaterscen. Du kan hitta den vackra byggnaden i Stockholm. Närmre bestämt vid Nybroplan. Det finns 6 scener inne i byggnaden där det ständigt sätts upp nya teaterpjäser.

Operahuset

En annan känd teater som inte minst blivit känd för dess arkitektur är operahuset som vi finner i den australiensiska staden Sydney. Redan på 1950-talet började man planera för operahuset. År 1973 stod byggnaden färdig och har sedan dess varit en aktiv teaterscen. År 2007 utsågs operahuset i Sydney till ett världsarv av organisationen Unesco.

Globe Theatre

En teater som är starkt förknippad med Shakespeare är globe theatre som vi finner i London. Första gången teatern fördes upp var år 1599. Men i början på 1600-talet brann originalet ned vilket gjorde att man ett par år senare fick bygga upp den igen men på en annan plats. Men sedan dess har globe theatre varit en aktiv plats för olika teateruppsättningar. Teatern är en utomhusteater och rymmer omkring 2000 åskådare.

Royal Albert hall

När vi ändå befinner oss i London kan vi ändå nämna en annan känd teater som finns där. Royal Albert hall är en teater och ett konserthus som uppfördes år 1871.