Det är vanligt att man sätter upp pjäser i svensk översättning. Men det finns även en del svenska teaterpjäser. I den här delen kommer du att få veta mer om några av våra mest kända svenska teaterpjäser som spelas runt om i hela landet.

Fröken Julie

En teaterpjäs som även nått utanför Sveriges gränser är fröken Julie som är skriven av August Strindberg. I detta kammarspel får vi följa adliga Julie som inleder en relation med sin betjänt. Trots att pjäsen är skriven av en svensk författare så hade den faktiskt sin första premiär i Danmark.

Natten är dagens mor

En annan känd teaterpjäs heter natten är dagens mor och är skriven av den svenska dramatikern och författaren Lars Norén. Pjäsen är inspirerad av Noréns uppväxt på den skånska landsbygden och utspelar sig på ett familjeägt hotell och vi får följa familjen bakom.

I lodjurets timma

I lodjurets timma är ett drama skriven av författaren Per Olov Enquist. I detta drama får vi följa en ung pojke vars morfar dör och blir därför placerad på ett mentalsjukhus. På mentalsjukhuset utsätts pojken för experiment och den enda han får ha med sig på sjukhuset är en katt.