Det finns många svenska skådespelare som både synts på scen, men ibland också i olika tv-produktioner och på film. I den här delen kommer du att få veta mer om några kända svenska skådespelare.

Julia Dufvenius

Julia Dufvenius föddes år 1975 i Göteborg och fick tidigt ett intresse för skådespeleri eftersom hennes mamma var producent för nationalteatern. Redan som liten medverkade hon i tv-produktioner och fick sitt stora genombrott i tv-serien glappet. Förutom att Julia har varit med en del på tv så har vi även kunnat se henne på scen. Bland annat i uppsättningar som Mary Stuart och en midsommarnattsdröm.

Börje Ahlstedt

Börje Ahlstedt föddes år 1939 i Stockholm. På 1960-talet utbildade han sig vid Dramatens elevskola och har sedan dess frekvent arbetat i olika uppsättningar på Dramaten. Men vi har även kunnat se honom på film och tv. Till exempel som Mattis i Ronja Rövardotter.

Marie Göranzon

Marie Göranzon föddes år 1942 i Linköping. Även hon utbildades på 1960-talet vid Dramatens elevskola och har därefter varit anställd som skådespelare på Dramaten och vi har därför kunnat se henne i många uppsättningar. Men vi har även kunnat se henne på tv och film. Till exempel i polisfilmserien Beck.

Sven Wollter

En känd skådespelare som inte längre finns med oss är Sven Wollter. Sven föddes år 1934 i Göteborg och gick ur tiden år 2020. Som ung studerade han vid Göteborgs teaterhögskola. Han fick sitt stora genombrott i tv-serien raskens. Men förutom att vi har kunnat se Sven i tv och filmproduktioner så har vi också kunnat se honom på scen.